top of page
Søk

Sorthvitt bilde - mer enn å bare fjerne fargen

  • Forfatterens bilde: Raymond Engmark
    Raymond Engmark
  • 18. feb.
  • 3 min lesing

Hva er definisjonen på et sorthvitt bilde? Som det ligger i navnet, så er det et bilde uten farger. Men er man kvalitetsbevisst, så vet man at det ikke er en dekkende forklaring. Det er mange veier å jobbe frem et godt sorthvitt bilde på, og prosessene skiller seg ofte ut helt fra start i etterarbeidet.


Det finns enda mange fotografer som er så forpliktet til å skape de beste sorthvitt bildene at de enda sverger til gammeldags analog film, som for eksempel velkjente Morten Krogvold. Men de fleste kommersielle fotografer jobber primært sett digitalt, hvor RAW-convertere og Photoshop er mørkerommet. Mørkerom er jo romantisert, mens en del dårlige utførelser oppigjennom årene har ført til at Photoshop ikke har den samme glorifiseringen. Men Photoshop er faktisk et digitalt mørkerom, og som trivia kan jeg nevne at en av verdens beste på Photoshop / Digital retusj, Natalia Taffarel, vokste opp med foreldre som drev en analog fotolab i Buenos Aires, og hun bruker veldig mange av metodene i fra mørkerommet når hun jobber digitalt.


Dersom man også vet at bildet kun skal leveres i sorthvitt, så har man en helt annen realitet å forholde seg til under opptaket, fordi farger blir i sorthvitt til kontraster. For eksempel kunne masse røde blomster i bakgrunnen bli utrolig forstyrrende i et fargebilde, men som et sorthvitt bilde, så kan det bli stilig kontraster og tekstur i bakgrunnen. Varierende fargetemperaturer på lyskilder (f.eks spotter innendørs kombinert med dagslys) kan se helt forferdelig ut på fargebilder, men kan være uproblematisk på sorthvitt bilder. ISO støy er sjeldent særlig pent på fargebilder, men kan være en spennende effekt på sorthvitt bilder - og i enda større grad når det fotograferes på analog film. Det er en lang rekke hensyn som blir annerledes om man vet man fotograferer kun for sorthvitt, og da bruker man kunnskapen for å forme et best mulig sluttresultat - sorthvitt er ikke et verktøy for å redde dårlige fargebilder.


Majoriteten av mine kommersielle kunder ønsker seg sorthvitt som et supplement til fargebildene, og særlig kan det gjelde portrettene. For eksempel så ønsker de å bruke fargebilder ved presentasjoner, men så har de en nøytral webside hvor de ønsker å bruke sorthvitt bilder. Ønsker de bare ett opptak, så gjør man da opptak primært sett for fargebilder, men tar også et hensyn til at det skal fungere i sorthvitt, for eksempel så foretrekker jeg gjerne da å ha en viss mengde kontrast i bildene, slik at de kan trekkes i litt ulike retninger i etterarbeidet.


For etterarbeidet skiller seg ut på et tidlig tidspunkt i mellom et fargebilde og et sorthvitt bilde. Med et sorthvitt bilde så er kontraster, dodge & burn, high pass, skapring, sorttoner, støy m.m. mye mer tilgivende. Man bruker også fargene for å justere kontrastene, man styrer magenta, gul og rød i ulike retninger for å få den punchen i bildet man ønsker. Det perfekte sorthvitt bildet vil nesten alltid se helt forferdelig ut i farge, dersom man bare slår på fargene igjen. Og med samme logikken, så kan ikke et pent fargebilde bli et perfekt sorthvitt bilde kun ved å ta bort fargene.


Sort hvitt portrett fotografert for Indira. Fotograf Raymond Engmark, Oslo
Portrett fotografert for både farge og sorthvitt, men med egen redigering for sorthvitt.
Sort hvitt portrett fotografert for Indira. Fotograf Raymond Engmark, Oslo
Portrett fotografert for både farge og sorthvitt, hvor fargene er tatt ut i etterkant.

Forskjellene er ikke enorme, men summen av de er likevel viktige. Kvalitet handler nemlig om summen av detaljer, det er ikke resultatet av en stor eksplosjon, men av mange små dråper. Tonaliteten i håret. Dynamikken i ansiktet. Mørkere øyebryn. Mer intense øyne. Lysere lepper. Mer markant skygge under haken for et mer maskulint uttrykk. Dypere sorttone i genseren. Mer kontrast i skjorten som stikker opp. Mer crispe toner i øyehviten og i iris. Høylysene på kinnene, i pannen og på haken.


I andre bilder kan forskjellene være langt mer markante en her, men jeg hadde her lyst til å utfordre deg som betrakter - hvor godt blikk for disse detaljene kjenner du at du har.


Det er ingen hemmelighet at noen fotografer leverer titalls, kanskje hundretalls av bilder i både sorthvitt og farger uten pristillegg, men min fokus er å være en fotograf for de kundene som søker den ekstra kvaliteten som kommer ved å fullføre jobben helt ut.


Under finner dere også fargebildet som ble levert til kunden sammen med sorthvittbildet i dette oppdraget. Dette bildet er også grunnlaget for bildet hvor kun fargene er tatt ut, men her er det for eksempel ikke dratt mer kontraster fordi fargene i huden kan sprekke, og for eksempel at man ønsker litt annen tonalitet i de mørke skyggene.


Sorthvitt er ikke fargebilder uten farge.


Portrett av ansatt i Indira i farge. Fotograf Raymond Engmark, Oslo
Her er fargebildet som ble levert til kunden, som en del av leveransen sammen med sorthvitt bilde.

 
 
 

Comentarios


reklamefotograf - reklame - fotograf - Oslo - bedriftsfotograf - fotograf for bedrifter - fotograf Oslo - fotograf i Oslo - portretter - bildebank - konseptuelt - kommersielt - kommersiell fotografering - arkitektur - portretter til bedrift - reklamefoto

bottom of page